січня 21, 2018



23.01.18 року відбувся масовий захід "Сила Великої Злуки" з учнями ЗОШ № 20.Під час заходу діти ознайомились з історією дня Соборності,переглянули відео 1919 року та приймали участь у вікторині.
День Соборності України – свято що відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту воз¢єднання Української Народної РеспублікахідноукраїнськоїНародної Республіки що відбулося у 1919 році.
  Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року. “Враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної соборної української держави. ” Ідея соборності бере свій початок від об'єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві.Київська Русь, об'єднавши у своїх кордонах усі східнослов'янські племена, досягла найвищої могутності за часів Володимира Великого та Ярослава Мудрого. Протягом віків її практичним втіленням займалися українські гетьмани Богдан Хмельницький,Петро Дорошенко, Іван Мазепа, Пилип Орлик. В результаті ухвалення ІІІ Універсалу Центральної Ради 7 листопада 1917 р. була проголошена УНР, до складу якої ввійшло 3 губернії. Під впливом цих подій у жовтні 1918 р.у Львові представники Західноукраїнських політичних партій створили Українську Центральну Раду, а 19 жовтня того ж року було проголошено утворення ЗУНР.22 січня 1919 року у Києві на Софієвській площі відбулися урочисті збори на яких був проголошений Акт Злуки українських земель. Століттями розірваний український народ визволився з неволі і воз¢єднався на своїй землі в єдиній українській.      
  23 січня розпочався Трудовий Конгрес України, який мав виконувати функції всеукраїнського парламенту. Акт Злуки було затверджено вищим законодавчим органом України. Однією з перших акцій до яких вдалися патріотичні сили в передчутті розпаду СРСР став “живий ланцюг” між Києвом і Львовом 21 січня 1990 року, як символ духовної єдності людей східних і західних земель України.

День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої Держави – в єдності українських земель.

Вам також можуть сподобатися

0 коментарі